مقایسه ایزوگام و قیرگونی
ایزوگام و قیرگونی هر دو عایق رطوبتی هستند که مانع ایجاد نم در منازل، استخرها، بامها و بسیاری از مکانهای دیگر میشوند. با نزدیک شدن به فصل پاییز و زمستان و بارش باران و برف، بسیاری از افراد به فکر عایقکاری و جلوگیری از آسیبهای احتمالی میافتند. از همین رو دست به کار میشوند تا پیش از بارانهای شدید پاییزی آمادگیهای لازم را برای مقاومت در برابر سرما در منازل خود فراهم آورند.
ایزوگام و قیرگونی از عایقهای رطوبتی پر مصرف و پرطرفدار هستند. برخی از افراد در انتخاب بین این دو شیوه مردد هستند و نمیدانند که کدامشان میتواند مناسبتر باشند. مقاوم سازی ساختمان در برابر رطوبت یکی از موارد مهمی است که هنگام ساختن ساختمان یا زندگی در یک واحد باید به آن توجه ویژهای داشت.
اگر سقف و دیوارها و کف یک ساختمان در برابر آب و رطوبت مقاوم نباشد، پس از مدتی با بارش باران و افزایش رطوبت هوا، ساختمان دچار مشکلاتی میشود. در ادامه به بررسی ویژگیها، فواید و معایب استفاده از ایزوگام و قیرگونی و مقایسه این دو میپردازیم.
معرفی ایزوگام و قیرگونی
قیرگونی پشت بام، ایزوگام روف گاردن، قیرگونی سرویس بهداشتی و … همگی از کاربردهای این عایقهای رطوبتی هستند.
این دو عایق را عایق رطوبتی مینامند از آن جهت که کار هر دوی آنها جلوگیری از نفوذ نم و رطوبت به داخل ساختمان است. قطعاً تفاوت این دو باعث شده است تا هر فرد بسته به نیازی که دارد، یکی از این دو عایق را انتخاب نماید.
قیرگونی
پیش از این که بخواهیم به تفاوت این دو عایق رطوبتی بپردازیم. ابتدا باید این دو را به صورت جداگانه بررسی کنیم. قیرگونی نوعی ورقه سنگین است که در ساخت و ساز از آن استفادههای زیادی میشود. این ورقههای سنگین با آغشته کردن نوعی کاغذ، فایبر گلاس حصیری و گونی به قیر ساخته میشوند. با ترکیب کردن مواردی که ذکر کردیم مادهای ضد آب تولید میشود. از این ماده برای پوشش و عایق سقف ساختمان، کف سرویس بهداشتی، استخر و …. استفاده میکنند.
عایق قیرگونی حدوداً شبیه به ایزوگام است و تنها تفاوت این دو با یکدیگر این است که در قیرگونی از آسفالت استفاده نمیشود در صورتی که در ساخت ایزوگام از آسفالت استفاده میشود. باوجود تفاوت بین قیرگونی و ایزوگام از هر دوی آنها به منظور عایق بندی ساختمان استفاده میشود.
قیرهای خالص که در فرآیند پالایش نفت خام تولید میگردند، در عایقکاری استفاده میشوند. قیرهای خالص به لحاظ ظاهری براق و شفاف هستند. نکته قابل توجه این است که اگر قیر با آهک تماس داشته باشد از خواص عایقی آن کاسته میشود. نکته دوم این است که هنگام اجرای قیرگونی، در زمان حرارات دادن باید توجه داشت که نسوزد، زیرا قیر سوخته خاصیت چسبندگی و عایق نخواهد داشت.
از قرنها پیش از قیر و گونی برای عایق کاری استفاده میشد. در گذشته قیرگونی با استفاده از پارچه و لباس کهنه تهیه میشد اما امروزه از کاغذها و مقواهای بازیافتی و خاک اره برای تهیه قیرگونی استفاده میشود.
ایزوگام
به طور کلی میتوان گفت که پوشش ایزوگام نوعی پوشش مقاوم از ترکیب قیر و الیاف مصنوعی است که با استفاده از حرارت چسبانده میشود تا در نهایت بتواند وظیفه خود یعنی جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت به محیط را به درستی انجام دهد. ایزوگام برای حفاظت از انواع ساختمانها ساخته شده است. قیری که در تولید ایزوگام استفاده میشود مخلوطی از مواد و مایعات آلی است که حالتی بسیار چسبناک و ضد آب دارد. از ایزوگام عنوان ایزوگام پشت بام، ایزوگام سقف و ایزوگام دیوارها و … استفاده میشود. ایزوگامها در حالتهای مختلفی ساخته میشوند و اوصولاً به صورت رولهای بزرگ هستند.
میتوان عیناً مشاهده کرد که امروزه در بیشتر بناها و ساختمانها، فوندانسیون و ایزولاسیون دیوارها، سرویسبهداشتی و … از یک لایه عایق رطوبتی استفاده میکنند.
سالهای زیادی است که از ایزوگام برای پوشش پشت بام و دیوارها و ضدآب کردن آنها استفاده میشود. این عایق از مواد اصلی است که در ساخت سقفها به کار میروند و اصولاً اکثر ما در خانههایمان ایزوگام پشت بام را دیدهایم.
ایزوگامهایی که در بازار موجو هستند هر کدامشان باتوجه به نوع محصول، به صورت تک لایه و یا دو لایه ساخته میشوند که در آن تیشو و پلی استر وارد تشتک قیر میگردد و بعد از آن هم با مواد پرایمری یا قیر دمیده آغشته میشود. در مرحله پایانی ضخامت ایزوگام بررسی و تنظیم میشود.
بررسی مزایا و معایب ایزوگام و قیرگونی
توضیحاتی کلی در رابطه ایزوگام و قیرگونی داده شد. در ادامه به بررسی مزایا و معایب این دو عایق رطوبتی میپردازیم. بررسی تمامی ویژگیهای این عایقهای رطوبتی میتوانند به شما کمک کنند تا بهترین عایق رطوبتی را انتخاب نمایید.
مزایای قیرگونی
- قیرگونی نسبت به بعضی از عایقهای رطوبتی صرفه اقتصادی بیشتری دارد یا به عبارت ساده تر ارزانتر است.
- با توجه به قدمت این عایق رطوبتی طی سالها کارایی خود را نشان داده و توانسته است اطمینان اکثر افراد را نسبت به خود جلب کند.
- قیر از دانسیته بالایی برخوردار است و این امر سبب سنگین شدن وزن آن میشود.
- بر روی قیر امکان رفت و آمد وجود دارد در صورتی که اجرای آن با آسفالت همراه باشد.
- تعمیر کردن نقطهای قیر که قدیمیترین نوع عایق بندی نفتی است، آسانتر است.
- مناسب برای فضاهای کوچک یا حتی شکستگیهای زیاد در فضاهایی مثل حمام، آشپزخانه و همچنین پای ستون.
معایب قیرگونی
- حرارت زیاد همیشه خطرناک است همانطور که گفته شد در اجرای قیرگونی به حرارت بالایی نیاز است. یکی از معایب قیرگونی خطرناک بودن آن به دلیل حرارت بالای قیر است.
- احتمال پارگیهای ناشی از نشستهای احتمالی سازه ساختمان.
- گذر زمان ممکن است هر چیزی را فرسوده و یا پوسیده کند که قیرگونی نیز از این امر مستثنی نیست و ممکن است بر اثر گذشت زمان دچار پوسیدگی شود.
- وزن بالا نیز میتواند یکی از معایب قیرگونی باشد، البته وزن بالا در صورتی از معایب به حساب میآید که در محاسبات مقاومت سازه گنجانده نشود.
- قیت بالای آن
- عمر مفید قیرگونی نسبت به سایر عایقها کمتر است حدوداً 10 سال عمر میکند.
- مشکلات و هزینههای بالای آن در اجرای زیاد عملیات ترمیم.
- انجام قیرگونی همچنین باعث آلودگی محیط زیست و آلودگی هوا نیز میشود.
- قیر ممکن است تغییر شکل بدهد بر اثر عواملی مثل فشار و حلالها
- انجام قیرگونی بنابر دلایل مختلف کار بسیار پر زحمتی است.
مزایای ایزوگام
- عایق ایزوگام در برابر یخ زدگی مقاومت بسیار بالایی دارد.
- اجرای این محصول محدودیتی ندارد. یعنی فرقی نمیکند حمام باشد یا استخر در واقع قابلیت اجرا در تمام محیطها را دارد.
- نصب ایزوگام نیز آسان و سریع است.
- سبکی این عایق یکی دیگر از مزایای ایزوگام پشت بام است. وزن این محصول برابر است با 4 کیلوگرم بر متر مربع
- این محصول بنابر مواد استفاده شده در آن از قابلیت انعطاف پذیری برخوردار است.
- مقاوم در برابر فشارهای احتمالی در مقابل انقباض و انبساط ساختمان.
- مقاوم در برابر گرمای 130 درجه و سرمای 40 درجه سانتیگراد
- دچار پوسیدگی نمیشود یا کمتر پوسیده میشود.
- طول عمر مفید آن بدون نیاز به تعمیر حدود 15 سال است.
- ایزوگام ضخامتی یکدست دارد زیرا در کارخانه ساخته و کنترل کیفیت میشود. در نصب ایزوگام میتوان از روشهای معتددی مانند نصب با شعله سرد و گرم متناسب با شرایط استفاده کرد.
- این محصول هزینه نگهداری و مراقبت زیادی ندارد.
- این عایق رطوبتی در کارخانهها تولید میشود به همین دلیل میتواند مهر استاندارد دریافت نماید.
معایب ایزوگام
- ممکن است ایزوگام هفت ماه پس از تولید فاسد شود.
- گران بودن محصول های مناسب که از مواد اولیه وارداتی در آنها استفاده شده است.
- زمان ترمیم مکانهای آسیب دیده امکان بالازدگی بخشهایی از ایزوگام وجود دارد.
- غیرقابل استفاده بودن سطح که با این عایق رطوبتی وشیده شده است در پشت بام ساختمان به دلیل ضخامت کم آن و سر بودن
- رنگ سیاه ایزوگامهای فاقد فویل باعث جذب گرما میشود.
- انباشته شدن زیاد آب بر روی بام باعث کم شدن طول عمر این محصول میشود.
- اجرای این عایق رطوبتی به آتش مسقیم، نیازمند است به همین دلیل ایمنی کار باید حتماً حفظ شود.
- نصب و اجرای این محصول نیاز به دانش فنی و تبحر دارد. زیرا در صورت نصب نامناسب آن، مشکلات ایجاد شده و باعث کاهش دوام آن میشود.
- این محصول عایق حرارت نیست.
- اگر برای این عایق رطوبتی محافظ نصب نشود، با بارش تگرگ درشت آسیب خواهد دید.
- نصب این محصول به شرایط خاصی نیازمند است، در فصلهای سرد و زمانی که زمین مرطوب باشد، امکان اجرای آن وجود ندارد.
مقایسه ایزوگام و قیرگونی در برابر نور خورشید
یکی از معیارهای مقایسه ایزوگام و قیرگونی مقاومت آنها در برابر حرارت و اشعه خورشید است. بام یک ساختمان، در روز ساعاتی را در معرض نور مستقیم و غیر مستقیم خورشید قرار میگیرد.
پس مهم است که عایق مورد نظر ما تا چه حد در برابر نور خورشید و اشعه فرا بنفش آن مقاوم است. در قسمتی که قیر را معرفی کردیم گفتیم که قیر مایع است پس به همین علت وقتی در برابرگرمای خورشید قرار بگیرد واکنش نشان میدهد و گرم میشود. به علت مایع بودن قیر است که هنگام نصب آن از گرما و مشعل استفاده میشود.
زیرا قسمت نرم شده آنها به لیه اصلی سقف میچسبد و پس از خشک شدن محکم میشود. از قیر، هم در قیرگونی و هم در ایزوگام استفاده میشود اما به دلیل ترکیباتی که در ایزوگام وجود دارد، مقاومت ایزوگام نسبت به قیرگونی در برابر نور خورشید بیشتر است. قیرگونی در برابر نور خورشید زود واکنش نشان میدهد به همین دلیل هم احتمال خراب شدن آن بیشتر است.
مقایسه ایزوگام و قیرگونی در وزن و تمیزکاری
ایزوگام و قیرگونی انواع مختلفی دارند. اگر بخواهید به مقایسه ایزوگام و قیرگونی بپدازید، ابتدا باید تعداد لایهها ، ضخامت و مواد اولیه به کار رفته در هر دو را بررسی کنید. اما به طور کلی ضخامت ایزوگام کمتر از قیرگونی است و در نتیجه وزن کمتری نیز دارد.
پیشتر گفتیم که نصب ایزوگام از قیرگونی آسانتر است. به همین علت در زمان اجرای ایزوگام محیط اطراف کمتر کثیف میشود و ظاهر کار زیباتر است. در صورتی که نصب قیرگونی مراحل بیشتری دارد و مایع است موجب کثیف شدن بیشتر محیط اطراف میشود.
مقایسه ایزوگام و قیرگونی در ضخامت و میزان روندگی آنها
یکی دیگر از تفاوتهای ایزوگام و قیرگونی ضخامت متفاوت این دو است. ضخامت ایزوگام کمتر از قیرگونی است. اما ضخامت بیشتر قیرگونی، نشان دهنده نکته مثبت و مقاومت بیشتر آن در هنگام مقایسه ایزوگام و قیرگونی، نیست با پیشترفتهتر شدن صنایع ممکن است از این ضخامت روز به روز کاسته شود اما در عین حال مقاومت محصول بیشتر شود. پس ضخامت بیشتر در مقایسه ایزوگام و قیرگونی ، نشانه مفیدی نیست.
کار با قیرگونی به مراتب سختتر از ایزوگام است. زیرا میزان روندگی قیرگونی به مراتب بیشتر از ایزوگام است. هموار و یک دست نشدن سطح قیرگونی نیز به همین علت است. از همین رو بهتر است از قیرگونی برای سطوحی استفاده شود که پس از انجام آن، روی آن پوشش دیگری قرار بگیرد.
میتوان از قیرگونی برای پوشش کف ساختمانها استفاده کنید و پس از نصب، بر روی آن سرامیک و کاشی و … استفاده شود. توصیه میشود از ایزوگام در سقف و دیوار و به طور کلی مناطقی که به چشم میآیند، استفاده کنید.
مقایسه ایزوگام و قیرگونی در تعداد لایهها و روش نصب آنها
یکی از نکاتی که در مقایسه این دو عایق رطوبتی حائز اهمیت است، تعداد لایههای تشکیل دهنده آن است. اوصولاً برای کارآمدتر کردن قیرگونی تعداد لایهها را افزایش میدهند در ادامه انواع مختلف قیر گونی را نام خواهیم برد.
- سه لایه قیر دو لایه گونی
- دو لایه قیر یک لایه گونی
- سه لایه قیر به همراه گونی درجه یک
امروزه مهمترین معیار در مقایسه هر چیز از جمله قیرگونی و ایزوگام قیمت آنها است. قیمت ایزوگام نسبت به قیمت قیرگونی ارزانتر است. البته همانطور که گفته شد قیمت این دو محصول با توجه به نوع آنها، تعداد لایهها و مواد اضافی که در هنگام نصب به آنها اضافه میکنند (مانند رزین،چسبهای مخصوص، آسفالت و …) متفاوت است.
مقایسه ایزوگام و قیرگونی در میزان مقاومت در برابر باران و رطوبت
رطوبت شاید اصلیترین علت استفاده از ایزوگام و یا قیرگونی باشد. اما برای هوای مرطوب کدام محصول توصیه میشود. مقاومت ایزوگام نسبت به قیرگونی در برابر رطوبت بیشتر است. از این رو بهتر است در مناطق مرطوب برای عایقکاری ساختمانها، جلوگیری از نفوذ رطوبت به درون ساختمان و لایههای ساختمانی و مصالح از ایزوگام استفاده شود.
امکان پوسیدگی قیرگونی در هوای مرطوب بیشتر است. به دلیل وجود لایههای الیافی در قیرگونی که پس از نفوذ رطوبت و آب به درون آنها دچار پوسیدگی میشوند. اما با انتخاب ایزوگام مرغوب و توجه به مواد به کار رفته در ساخت آن، مدت زمان بهره بری از ایزوگام بیشتر است.
نتیجهگیری:
ایزوگام و قیرگونی هر دو از عایقهای رطوبتی هستند که مانع ورود نم و به داخل منزل و … میشوند. این دو عایق رطوبتی در مقایسه با یکدیگر تفاوتهایی نیز دارد. هرکدام از این دو نوع عایق رطوبتی برای مناطق خاصی توصیه میشوند. همچنین طریقه نصب و اجرای هر دو آنها متفاوت است.
ایزوگام و قیرگونی سایوند با بیش از نیم قرن تجربه آماده ارائه خدمات از فروش تا اجرای انواع قیرگونی و ایزوگام با کیفیت است. این مجموعه با بررسی شرایط آب و هوایی منطقه مورد نظر شما و براساس بودجهای که در نظر گرفتهاید به شما مشاوره رایگان میدهد. پس از مشاوره اگر مایل به نصب و اجرای قیرگونی بودید تکنسینهای حرفهای و کارکشته ایزوگام و قیرگونی سایوند جهات اجرای آن در محل حاضر میشوند.