انواع آسفالت و بررسی ویژگی ها و کاربرد های هر یک
در صنعت راه سازی امروزی، از تجهیزات و مواد بسیار گوناگونی برای ساخت جاده و راه ها به کار برده می شود که از جمله مهم ترین آن ها می توان به ماده آسفالت اشاره نمود. آسفالت ها ماده بسیار پرکاربردی در راه سازی هستند و به عنوان یک ماده همه کاره و بسیار با دوام شناخته می شوند. ماده آسفالت، دارای حالتی چسبنده است و از ترکیب موادی همچون شن، ماسه، قیر و غیره تهیه می شود. آسفالت دارای کاربرد بی شماری در ساخت سطحی بسیار مقاوم و با دوام برای مسیر های پیاده روی، جاده ها، راهرو ها، فرودگاه ها، پارکینگ ها و غیره است و در ضدآب کردن دیوار ها و همچنین سطوح نیز از آن ها استفاده می شود. در این مقاله قصد داریم تا با انواع آسفالت آشنا شده و ویژگی های هر یک از آن ها را مورد بررسی قرار دهیم.
ماده آسفالت چیست؟
آسفالت یک ماده صنعتی تشکیل شده از شن، ماسه و قیر است که از نفت به دستآمده و دارای فرمی چسبناک با خواص چسبندگی بسیار بالا است. به طور معمول از ماده آسفالت، در راه سازی و ساخت انواع جاده استفاده شده و این ماده به دلیل تطبیق پذیری بالای خود، توانایی تحمل بار های بسیار سنگین و مقاومت در برابر عناصر و عوامل محیطی، یک ماده بسیار پرکاربرد می باشد. آسفالت ها نیز همانند سایر مواد و مصالح، دارای تراکم بندی و درجه بندی با کیفیت های متفاوت هستند و هرچه درجه کیفیت آن ها بالا تر باشد، از دوام، مقاومت و ماندگاری بیشتری نیز برخوردار هستند.
در بیانی دیگر می توان گفت که آسفالت یک ماده پرکاربرد و همه کاره است که نقش بسیار مهمی را در زندگی روزمره ایفا می کند. از این ماده به طور معمول در جاده ها، فرودگاه ها و پارکینگ ها استفاده شده و سطح صاف و ایمنی را برای تردد وسایل نقلیه ایجاد می کند. استفاده از آسفالت در ساخت جاده، تأثیر ترافیک را به خود جذب کرده و همین امر راحتی بسیار بیشتری را در رانندگی و کاهش استهلاک برای وسایل نقلیه ایجاد می کند.
مشخصات و ویژگی های آسفالت
یکی از بارزترین مشخصه های ماده آسفالت، مقاومت این ماده در برابر انواع شرایط آب و هوایی است. راه ها و جاده هایی که دارای آسفالت با کیفیت هستند، در برابر باران، برف و یا گرمای شدید از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند و سبب ترک خوردگی، شکستگی، خرد شدگی و غیره نمیشوند. همچنین این آسفالت ها از دوام و طول عمر بسیار بالایی برخوردار هستند و نیاز به نگهداری و ترمیم دائم نخواهند داشت.
از دیگر ویژگی های ماده آسفالت نیز می توان به خاصیت چسبندگی آن اشاره نمود. آسفالت ها دارای فرم و حالتی بسیار چسبنده هستند و سنگدانه های ریز، شن و ماسه را به طور کاملاً منسجم در کنار یکدیگر نگه می دارند. پس از اجرای آسفالت بر روی سطح مورد نظر، این ماده سطح بسیار مقاوم و با دوامی را ایجاد کرده و تحمل فشار و ضربه نیز در آن بسیار بالا است. این ماده همان طور که می دانید به رنگ سیاه است و ایمنی مناسبی را در جاده فراهم می کند.
کاربرد آسفالت
همان طور که در ابتدای مقاله به آن اشاره شد، آسفالت ها یکی از پرکاربردترین مواد استفاده شده در صنایع راه سازی و جاده ای هستند و به عنوان یک ماده همه کاره به ویژه در ساختمان سازی نیز شناخته می شوند. این ماده از خاصیت کشسانی و چسبندگی بسیار بالایی برخوردار است و به همین جهت پس از خشک شدن، می تواند سطحی کاملاً مقاوم و نفوذ ناپذیر را ایجاد نماید. از جمله مهم ترین کاربرد های آسفالت نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- پر کردن چاله و حفره های جاده ای
- ساخت باند فرودگاه
- پوشش مناسب در پارکینگ ها به ویژه پارکینگ های عمومی سر باز
- ساخت جاده و خیابان
- آب بندی و عایق کاری سرویس های بهداشتی
- به عنوان عایق رطوبتی و حرارتی در پشت بام ها
انواع آسفالت و مشخصات هر یک
آسفالت ها با توجه به ترکیبات و کاربرد خود دارای انواع گوناگونی هستند و هر یک نیز از ویژگی های متفاوتی برخوردار می باشند. از جمله انواع ماده آسفالت می توان به موارد زیر اشاره نمود:
آسفالت داغ
یکی از پرکاربردترین آسفالت ها، آسفالت داغ است. این نوع از آسفالت در حرارت بسیار زیاد تولید می شود و در میان سایر آسفالت ها از دوام و مقاومت بالاتری برخوردار است. این آسفالت از ترکیب سنگدانه ها همانند شن و ماسه و سنگ ریزه ها و قیر تشکیل شدهاند. در تولید این نوع آسفالت، سنگدانه ها جهت حذف رطوبت حرارت داده می شوند و سپس با ماده قیر مخلوط می شوند.
ویژگی و کاربرد آسفالت داغ
این آسفالت ها از دوام و ماندگاری بالایی برخوردار هستند و در برابر انواع شرایط آب و هوایی از خود مقاومت نشان می دهند و بسیار منعطف هستند. از جمله کاربرد های آسفالت گرم نیز می توان به استفاده از آن ها در جاده ها، بزرگ راه ها، پارکینگ ها، باند های فرودگاه و غیره اشاره نمود.
آسفالت مخلوط گرم
این نوع از آسفالت ها به دلیل وجود موم ها، افزودنی امولسیون ها و غیره به دمای بسیار بالایی برای ساخت نیاز ندارند. این آسفالت ها به دلیل استفاده از سوخت های فسیلی کم تر در تولید خود، برای محیط زیست و کارگران بسیار ایمن تر هستند و در مناطق و جاده های کم تردد استفاده می شوند.
ویژگی و کاربرد آسفالت مخلوط گرم
کیفیت، دوام و ماندگاری آسفالت مخلوط گرم نسبت به آسفالت داغ بسیار پایین تر است اما در مقابل برای محیط زیست و کارگران بسیار ایمن تر می باشد. از جمله کاربرد های این آسفالت نیز می توان به استفاده از آن ها در جاده های کم تردد و روسازی سازه اشاره نمود.
آسفالت متخلخل
آسفالت متخلخل نیز یکی دیگر از انواع ماده آسفالت است و جهت اهداف بزرگ تری برای مدیریت طوفان به کار برده می شود. فناوری این آسفالت به گونه ای است که اجازه می دهد آب از طریق حفره های آن به لایه ای از سنگدانه تخلیه شده و جهت فیلتر کردن طبیعی آب و کاهش میزان آلاینده های حمل شده به آبراه ساخته می شود. آسفالت متخلخل با توجه به استاندارد های آسفالت قیری تشکیل شده است اما فضا های توخالی موجود در آن تقریباً ۱۶ درصد می باشد.
ویژگی و کاربرد آسفالت متخلخل
آسفالت متخلخل دارای حفره های بیشتری نسبت به سایر آسفالت ها هست و برای مدیریت آب طوفان به کار برده می شود. این آسفالت ها از دوام و مقاومت مناسبی برخوردار هستند. از جمله کاربرد های آن نیز می توان به استفاده از آن ها در پیاده رو ها اشاره نمود.
آسفالت مخلوط سرد
این نوع آسفالت همان طور که از نام آن مشخص است، در طول فرآیند تولید به هیچ عنوان گرم نشده و به صورت سرد حمل و در مکان مورد نظر اجرا می شود. این نوع آسفالت ها نسبت به نوع گرم، از دوام و مقاومت پایین تری برخوردار هستند و از دارای کاربرد کمتری نیز می باشند.
ویژگی و کاربرد آسفالت مخلوط سرد
از جمله ویژگی های آسفالت مخلوط سرد، می توان به دوام، مقاومت و ماندگاری کم تر آن ها نسبت به آسفالت گرم اشاره نمود و از جمله کاربرد های آن نیز می توان به استفاده از آن ها در جاده های بسیار کم تردد و همچنین تعمیر بخش های کوچکی از آسفالت گرم اشاره نمود.
ماستیک
این نوع آسفالت دارای فناوری و فرمول بسیار متراکم و با دوام است و مخلوطی کاملاً ضد آب می باشد. آسفالت ماستیک از پرکننده های سنگ و پودر معدنی در دمای بسیار بالا تشکیل شده است و عایق مناسبی در برابر آب می باشد.
ویژگی و کاربرد ماستیک
خاصیت ضد آب، مقاومت و دوام بالا از جمله ویژگی های آسفالت ماستیک است و از جمله کاربرد های آن نیز می توان به استفاده از آن ها در راه سازی و سقف سازی اشاره نمود.
آسفالت عایق صدا
این نوع آسفالت ها، عایق های بسیار مناسبی برای صدا در تردد ماشین ها و وسایل نقلیه هستند و همچنین از کیفیت و مقاومت مناسبی نیز برخوردار می باشند.
آسفالت حفاظتی
این نوع از آسفالت ها دارای سنگدانه های بسیار ریز هستند و تحت عنوان آسفالت محافظ شناخته می شوند. این آسفالت ها در لایه های نازک ۲/۵ سانتی متری جهت محافظت از سطوحی همانند ایزوگام استفاده می شوند و بیشترین ترکیبات آن ها را ماده قیر تشکیل می دهد. بنابراین این نوع از آسفالت ها برای سطوح پر فشاری همانند جاده ها مناسب نیستند و دارای کاربرد در ساختمان سازی و انواع سازه می باشند.
در پایان
با توجه به توضیحات ارائه شده، آسفالت ها ماده بسیار پرکاربردی هستند و با توجه به نوع تولید و کاربرد خود دارای انواع متفاوتی هستند. انتخاب بهترین نوع آسفالت نیز به عوامل گوناگونی همچون نوع خاک، سطح پوشش دهی، میزان مقاومت فشاری و غیره بستگی داشته و نوع آسفالتی که در جاده و ساختمان سازی استفاده می شوند دارای تفاوت های بی شماری با یکدیگر می باشند.
شرکت ایزوگام سایوند، با هدف انجام فعالیت های عایق کاری رطوبتی و ایزوگام، کار خود را آغاز نموده و پس از گذشت سال ها، هم اکنون به عنوان یکی از بهترین و شناخته شده ترین شرکت های عایق کاری شناخته می شود. این مجموعه با بهره مندی از بروزترین تجهیزات و تکنیسین های بسیار حرفه ای و مجرب خود، انواع خدمات ایزوگام، قیرگونی، آسفالت، تعمیر پشت بام های قدیمی و غیره را به مشتریان خود ارائه می دهد. شما عزیزان می توانید جهت اطلاع از قیمت و چگونگی سفارش آسفالت و همچنین استفاده از خدمات این مجموعه، با شرکت سایوند تماس حاصل نموده و اطلاعات لازم را دریافت نمایید.